ASMR_imatge

ASMR

Relaxa’t… Oblida’t de tot… Shhhhh… I ara, entra en un somni sonor fet de cel·luloide. Una vivència, un objecte, una idea i, a partir d’aquí, sorgeixen les pel·lícules. No cal que assentem càtedra, que tinguem un afany taxonòmic. Cerquem aquelles cintes que ens desperten, que poden descobrir-nos noves perspectives o que podem mirar des d’un nou angle. Pot ser que l’espai s’alteri, que la continuïtat trontolli, però la premissa seguirà allà. És l’hora de l’Ambigüitat Sinèfila Meridianament Radiofònica. Endinsa’t a la nostra bombolla, i recorda que despertar pot ser de vegades una experiència brusca. Agafa-ho com ve, i potser trobes allò que busques…

Desconeguts. Ignorades. Incògnites. Anònims. Ajudar sense necessitat de rebre crèdit. Insistir, superar-se, empatitzar. Fer allò que s’ha de fer. Que algú ens escolta? Pensar en maneres de construir és un repte. Llençar-se a fer-les realitat, una heroïcitat. Aconseguir-ho, circumstancial. Aquí hem vingut a jugar.

Comentem en aquest programa “Dos días, una noche”, “Héroe por accidente”, “Vida oculta” i algunes altres sorpreses.

Una creació de Gerard Fossas, Eva Ortega i David Vilaplana.

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

Gravat el setembre del 2020 en un entorn poc controlat, gràcies al material cedit per La Veu de Sant Joan de les Abadesses.

Posada en línia: octubre de 2020.

Blau

Blau blau blau, blu blu blu, blub blub blub… Mullem els peus a la riba d’una etapa, ens submergim en la ment i els records, i de sobte tot és un, i un és tot. Pàl·lid, marí, cobalt, cià, Prússia, es barregen per mostrar-nos una part del nostre interior que no coneixíem, fent del món quelcom més estrany, però també atorgant-nos una peculiar clarividència sobre allò que ens envolta. Llavors mirem al cel, i tot apareix cristal·lí, ni que sigui per un moment. Tot respon a una cançó llunyana que s’escola per una finestra oberta. Lapislàtzuli.

Ens acompanyen en aquest programa ‘Tres colores: Azul’, ‘Los niños del mar’, ‘Terciopelo azul’ i alguns films sorpresa.

Una creació de Gerard Fossas, Eva Ortega, David Vilaplana i Laura Pons.

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

Gravat i posat en línia el juliol del 2020, des del desconfinament i gràcies al material cedit per La Veu de Sant Joan de les Abadesses.

Cabells

Llisos o arrissats, llargs o curts, rossos, morens o rojos, descuidats o repentinats, amb vida pròpia o apagats… Portem la nostra cabellera com un lleó, clamant al món qui som, d’on venim i cap a on anem. Si ens cau, plorem, si es queda, potser la canviem. El cas és no estar mai contents. És potser aquest un assumpte pelut? El podem treure a concurs. Però el més fàcil és que en sortim esquilats.

Ens acompanyen en aquest programa Grease, Pelo malo, Enredados i alguns films sorpresa.

Una creació de Gerard Fossas, Eva Ortega, David Vilaplana i Laura Pons.

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

Gravat i posat en línia el juny del 2020, des del desconfinament.

La Mort

És un somni o és el més enllà? Què hi ha molta diferència, potser? Imaginem el nostre funeral, recorrem a les arts endevinatòries, pensem en el paisatge de l’altra banda del riu… Però res no ens prepara per al que està per arribar; si és que hi ha alguna cosa per preparar, si és que en serem tan sols conscients. Només ens queda agafar-nos al relat, fer el que sabem fer, apropar-nos els uns als altres. I quan hàgim d’entrar en el somni definitiu, que ens enxampi ballant i cantant.

Ens acompanyen en aquest programa Big Fish, Vivir, Gritos y susurros i alguns films sorpresa.

Una creació de Gerard Fossas, Eva Ortega, David Vilaplana i Laura Pons.

 

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

 

Gravat i posat en línia el maig del 2020, des del confinament.

Refugis

Sols, aïllats, tancats… Un moment, potser hi ha una possibilitat d’apropament. Això sí, guardant      les      distàncies.      Exacte,      millor      d’aquesta      forma,      millor      sense córrer      riscos…      Però      com      viurem sempre      amb      aquest buit      al      nostre      voltant?      De      sobte,      s’encén      el      projector.      I      el      que      ens      mostra      té punts      en      comú.      Sense      pensar-ho.      Sense      preveure-ho.      Potser, en realitat, no podia ser d’una altra manera. Llavors, després d’un temps, sense quasi adonar-nos-en, junts una altra vegada.

Ens acompanyen en aquest programa algunes pel·lícules molt personals.

Una creació de Gerard Fossas, Eva Ortega, David Vilaplana i Laura Pons.

 

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

 

Gravat i posat en línia l’abril del 2020, des del confinament.

Insults

Què? Què mires, capsigrany? Que no veus que això només es pot escoltar? Em sorprèn que tan sols puguis entendre aquest text… Prepara’t, que aquí dins hi ha gent que t’ho farà passar malament; se’t traurà ben ràpid, aquest somriure estúpid de la cara… Tu el que havies d’haver fet la mili, curtir-te al carrer, passejar-te en pilotes enmig d’una comunitat ortodoxa… Llavors sabries el que és bo. En canvi aquí segueixes, com un estaquirot. Què? Tinc monos a la cara? QUÈÈÈ?

Ens acompanyen en aquest programa La chaqueta metálica, Uno de los nuestros, Brüno i alguns films sorpresa.

Una creació de Gerard Fossas, Eva Ortega, David Vilaplana i Laura Pons.

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

Gravat el febrer del 2020 a Ràdio Fabra.

Posada en línia: març de 2020.

Anticapitalistes

El cinema és un negoci… Un negoci milionari… Diner$$$... Ni és el més gran, ni el més virulent. Però, això sí, està dins un sistema global d’objectiu únic i inamovible: fer caixa. Com tot. Com tots. ¥¥¥upiii! Per què no ens fem algunes preguntes? Per què no intentem mirar la realitat des d’un angle diferent? Sí, ara ho veig... Allò material s’esfuma… La màquina s'alenteix, ens deixa respirar… Es podia fer… Si m’esforço, penso que ho aconseguir€€€€...

Ens acompanyen en aquest programa El séptimo continente, Los espigadores y la espigadora, Parásitos i alguns films sorpresa. Conté cites de Marina Garcés, Antonina Canyelles, Konstandinos Kavafis i Mao Zedong.

Una creació de Gerard Fossas, Evia Ortega, David Vilaplana i Laura Pons.
Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.
Gravat el gener del 2020 a Ràdio Fabra.
Posada en línia: febrer de 2020.

Pagans

Si escoltes la muntanya, sentiràs una veu llunyana que xiuxiueja: “els antics Déus no són morts…”. Sentim l’alè d’aquell que camina darrere la fila, reprenem la foscor dels Grimm, recuperem antigues tradicions i cultes. Enmig de la tempesta, sentim sons provinents de les cavernes i del fang. I quan els núvols es dispersen, parem a beure les aigües d’una deu que diuen la veritat.

Ens acompanyen en aquest programa Los chicos del maiz, El hombre de mimbre, Cuando fuimos brujas i alguns films sorpresa.

Una creació de Gerard Fossas, Eva Ortega i David Vilaplana.

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

Gravat el desembre del 2019 a Ràdio Fabra.

Posada en línia: gener de 2020.

Telèfons

Ring, ring, riiiing… Relats que es transmeten viatjant pel fil telefònic. Secrets inconfessables a cau d'orella i quilòmetres de separació. Cabines que s'esforcen a contenir l'ànima humana, ensurts que s’aprofiten de l'aparell i trucades que et volen vendre una Roomba. En definitiva, la humanitat pot estar penjant d'una comunicació per pulsos electromagnètics…

Ens acompanyen en aquest programa La cabina, ¿Teléfono rojo? Volamos hacia Moscú, Todos los hombres del presidente i alguns films sorpresa.

Una creació de Gerard Fossas, Eva Ortega i David Vilaplana.

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

Gravat el novembre del 2019 a Ràdio Fabra.

Posada en línia: desembre de 2019.

Carreteres

Tot canvia segons la velocitat a la qual recorrem el camí. En funció del paisatge. De les persones que ens hi trobem... El món n'està ple, d'històries d'anades i de tornades. Podem agafar un Chevy o una Harley, fer un volt a la vora de casa o creuar el país sencer. Però al final, allò que més recordarem és quan vam parar a mirar les estrelles...

Ens acompanyen en aquest programa Easy Rider, Una historia verdadera, Noche en la Tierra, Mad Max: Fury Road i alguns films sorpresa.

Una creació de Marga Almirall, Gerard Fossas, Eva Ortega i David Vilaplana.

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

Gravat l'octubre del 2019 a Ràdio Fabra.

Posada en línia: novembre del 2019.

Primeres vegades

El primer cop té quelcom d'especial. És igual si consisteix a col·leccionar cromos de les Tortugues Ninja o a sentir vertigen per atansar-se a un precipici. Tots hem passat per experiències primerenques al llarg de la nostra vida, i aquí les projectem en una pantalla. Però què hi ha d'"aquella"...? Bé, ja veurem si en parlem.

Ens acompanyen en aquest programa Estiu 1993, Inside Out, Moonrise Kingdom, Olvídate de mí i alguns films sorpresa.

Una creació de Marga Almirall, Gerard Fossas, Eva Ortega i David Vilaplana.

Muntatge: Gerard Fossas i Eva Ortega.

Gravat el maig del 2019 a Ràdio Fabra.

Posada en línia: octubre del 2019.