BCNVTGM

Barcelona va tenir grups de música

Totes les ciutats tenen la seva Història. Totes les ciutats tenen grups de música.
Barcelona va tenir grups de música.
Una història de la música recent a Barcelona explicada pels seus grups. 

BCN-GM #0 (Pilot): Barcelona blues. Brighton 64 i la Barcelona Mod dels 80

Després del terratrèmol musical i social que va suposar el Punk a finals dels anys 70, res va ser com abans. Inspirats per la contundència i l’energia desbordant del fenòmen punk, i per la imatge i l’espectacularitat de la posada en escena dels Who, els germans Gil, Albert i Ricky, formen a principis dels anys 80 el que és considerat el primer grup Mod de Barcelona: Brighton 64. Vestits amb americana i corbata, i amb Barcelona Blues com a himne generacional, retornen al Rock and Roll el vibrant so britànic dels 60s. Agressivitat i estil. Rock and Roll i elegància: som els Mods!

Idea, guió, captació i edició de so: Aaron Cabañas

Veu de Barcelona: Montse Martín (Rombo)

Veu d’Albert Gil adolescent: Aitor Cabañas

Veu de Ricky Gil adolescent: Abel Cabañas

Entrevista a Brighton 64 enregistrada a la Sala Sidecar el 24 de maig de 2019.

Entrevista a Carlos Zanón enregistrada al Bar Quimet (Horta) el 26 de noviembre de 2019.

Entrevista a Adrià Marquès enregistrada al Bar Lennon (Gràcia) el 15 de desembre de 2019.

Entrevista a Txema Cabañas enregistrada a Collblanc el 4 de gener de 2020.

En aquest episodi han sonat (per ordre d’aparició):

Behind Blue Eyes i Who Are You? (The Who); Helena, desenganyat (Pau Riba); Han Tancat la Rambla (Sisa i Melodrama); In the City (The Jam); I’ve Been Away (Purple Hearts); Te da igual, No volverán i Deja de tocar a mi chica (Brighton 64); La chica del metro (Telegrama); Banderas blancas i Barcelona Blues (Brighton 64), Qué hiciste conmigo anoche (Nacha Pop); Fotos del ayer, Conflicto con mi ayer, La casa de la bomba i Igual nos da igual (Brighton 64); El día que vuelvas (Los Canguros); El tren de la bruja (Brighton 64).

Lectures: “Bola y Cadena: 20 años de explosión Mod” (Ricky Gil); “Londres 1960-1966: Los mods, los clubs, los grupos, la herencia” (Ángel de La Iglesia); “¡Ahora! No mañana: Los mods en la nueva ola española 1979-1985” (Pablo Martínez Vaquerizo); “40 mods de les nostres terres” (Robert Abella).

 

Pel·lícules citades;

Gritos…a ritmo fuerte” (José Maria Nunes, 1984);

Quadrophenia” (Franc Roddam, 1979)

 

Agraïments especials:

Ricky i Albert Gil (Brighton 64); Carlos Zanón, Adrià Marquès “El Marquès”, Abel, Aitor i Txema Cabañas, Jaume Rodríguez (L’Auditori); Sala Sidecar, Radio Fabra.